Homoktövis

Az egészséges életmódot kedvelők körében egyre népszerűbb a homoktövis: isszuk, esszük és még a magolaját is hasznosítjuk. De mi fán terem ez a növény pontosan?

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) sűrű bozótokat alkotó ágas-bogas 2-3 méter magas lombhullató, tövises cserje, narancssárga bogyóterméssel.

Gyümölcse aranyat ér!
Ókori gyógyszer

Már az ókorban megfigyelték, hogy a homoktövis bogyói és leve gyógyító hatású. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, mely a citrom C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében. A homoktövisbogyó azonban nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt hasznos, hiszen tartalmaz még vízben oldódó B-vitamint, zsírokban oldódó A-provitamint és E-vitamint, sőt kalciumhoz kötődő savakat is. A homoktövis E-vitamin-tartalma nagyobb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin-mennyisége.
A bogyónak a magja is hasznos, mivel dietetikai szempontból fontos zsírosolajat is tartalmaz.

homoktovis hatasai
Vitamin komplexum

Készült: 60% homoktövis-húsolaj
20% hidegen sajtolt szõlõmag olaj
20% hidegen sajtolt tökmagolaj

Mivel mindhárom összetevõ magas élettani értékekkel bíró növény, magas az antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, különös tekintettel A, E, F, C, D, K vitaminokra, melyek szinergista hatásúak egymásra (egymást erõsítõ hatás).

A termék fokozza a szervezet ellenálló képességét
Normalizálja az immunrendszert.

Késlelteti az öregedési folyamatokat
Gyulladáscsökkentõ hatású.

Reumás panaszok kiegészítõ kezelésénél jótékony hatású.

A magas E-vitamin tartalma miatt szerepe van a szív és daganatos betegségek megelõzésében.
Megelõzi az artériákban a zsírok felhalmozódását.
Javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit.
Fokozza a véráramlást.

A kíméletes sajtolással készített tökmagolaj hatása révén több betegség megelõzésében használható:
Agyi keringés megfelelõ állapotának megõrzése.
Koleszterinszint csökkentése.

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás megelõzése és panaszainak enyhítése
Az E-vitamin gyulladás csökkentõ hatása révén meggátolhatja a korai fázisban lévõ terhességnél a spontán vetélést.
Magas F-vitamintartalma miatt különösen ajánlott gyomorpanaszok megelõzésére, enyhítésére (gyomorégés, savtúltermelés, fekély).
Külsõleg ecsetelve jótékony hatása van égési sebek, bõrfekélyek, szájgyulladás, fejbõr és bõr ápolásába

A homoktövis termése augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Savanykás gyümölcse dércsípetten – csakúgy, mint a csipkebogyó válik igazán édessé. A bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. E-vitamin tartalma pedig magasabb, mint a búzáé, a kukoricáé vagy a szójababé. Emellett található benne A-vitamin, almasav és mannit, valamint zsíros olajok és flavonoidok.

Mire hat jótékonyan?

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Kedvelt és jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. Nyáron kifejezetten előnyös a használata, hiszen E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól. De télen se feledkezzünk meg használatáról! magas C-vitamin tartalma megvédhet minket a kellemetlen megfázástól.

Hogyan juthatunk hozzá?

Nyersen is ehető, de nem ez a jellemző fogyasztási forma. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé és olajtermék formájában fogyaszthatjuk. A gyerekek leginkább a gyümölcslevet és a dzsemet kedvelik, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ezzel a felnőttek is így vannak. Ez a két feldolgozási alak különösen azért kedvelt, mert a homoktövis mellett más gyümölcsök is megjelennek. Igaz, ennek inkább élelmiszertechnológiai oka van, ugyanis a homoktövis gyümölcse hasonlóan a citromhoz – savas és ezt ellensúlyozni kell más gyümölcsökkel. A kíváncsi, próbálkozó szellemű fogyasztóknak azért mindenképpen ajánlom a bor és a likőr megkóstolását is, igazán finomak!